Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου: Κερδίζει πόντους το Πράσινο Υδρογόνο!

 

Από Πάνος Κιτσικόπουλος

Καθώς η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη κατέστησαν εμφανή την ανάγκη τόσο εναλλακτικών όσο και πράσινων πηγών ενέργειας με την ικανότητα όμως να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, το πράσινο υδρογόνο δείχνει να κερδίζει έδαφος ως καύσιμο καθαρό και αποδοτικό. Οι μηδενικοί ρύποι που εκπέμπει στη χρήση του και την παραγωγή του μέσω ηλεκτρόλυσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών υδρογόνου που παράγονται από καύση άνθρακα ή από φυσικό αέριο.

Μειονέκτημα αποτελεί το ότι η παραγωγή του είναι δαπανηρή και γι’ αυτό επί του παρόντος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Όμως στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου υδρογόνου Γιώργος Χατζημαρκάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό αλλάζει.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης, «το υδρογόνο πλέον έχει γίνει πραγματικότητα. Εδώ γίνεται μια πολύ μεγάλη αγορά και σ’ αυτή την έκθεση βλέπουμε κιόλας ποιες εταιρίες ποιες χώρες και ποιες Περιφέρειες θα παίξουνε δυναμικό ρόλο σ’ αυτό τον καινούργιο τομέα. Η Ελλάδα έχει μπει στον χάρτη του υδρογόνου κάτι για το οποίο χαίρομαι και βλέπουμε στα πάνελ που διοργανώνουμε Έλληνες και Ελληνίδες που παίρνουν το λόγο και Ελληνικές εταιρείες που είναι εδώ και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις».

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές, όμως μακροπρόθεσμα θα τις ανταγωνίζεται ευθέως, αφού η καινοτομία ρίχνει τις τιμές των μονάδων ηλεκτρόλυσης, κάτι στο οποίο η Advent Technologies του Βασίλη Γρηγορίου φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει.

«Η Advent Technologies έχει αναπτύξει μία σειρά προϊόντων τις κυψέλες καυσίμων και τώρα τελευταία τις μονάδες ηλεκτρόλυσης (…) Το πράσινο υδρογόνο και ειδικά το υδρογόνο θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια για δύο λόγους: Ένα είναι ότι ουσιαστικά πάμε σε ένα καύσιμο, μία πρώτη ύλη, η οποία είναι καθαρή και επίσης τώρα με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις η Ευρώπη θα στηριχθεί πολύ στο υδρογόνο γιατί αυτό θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή η ενέργεια που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί το πράσινο υδρογόνο έρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές και είναι κάτι που η Ευρώπη έχει ενώ ορυκτά καύσιμα δεν έχει», τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα, τόνισε στην παρέμβασή του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε μεταξύ άλλων νομοθετική σαφήνεια, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Clean Hydrogen Joint Undertaking Μελίσσα Βερυκίου δήλωσε ενθουσιασμένη τόσο από τη συμμετοχή στο συνέδριο όσο και από τις καινοτόμες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

«Είδαμε πολλές καινούργιες εταιρείες, πολλές τεχνολογίες στο EXPO στις Βρυξέλλες. Βλέπουμε τεράστια συμμετοχή και φέτος μετά από δύο δύσκολα χρόνια. Είδαμε τεράστιες εξελίξεις της τεχνολογίας. Έχουμε πολλές καινούργιες εταιρείες που έχουν εισέλθει στο χώρο του υδρογόνου και αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα», επεσήμανε η κ. Βερυκίου, προσθέτοντας πως «έχουμε και πολλές καινούργιες εταιρείες που απορροφούν τις τεχνολογίες υδρογόνου. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να δημιουργούμε ένα οικοσύστημα υδρογόνου που σιγά-σιγά έρχεται και στην Ελλάδα. Έχουμε συμμετοχή από ελληνικές εταιρείες και επενδύσεις πολλές».

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, οι τεχνολογίες του πράσινου υδρογόνου μπορούν να αποτελέσουν βοήθημα, ώστε ο ενεργειακός κόμβος της χώρας, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να έχει μια ομαλή μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ντάβο, συνιδρυτή και διαχειριστή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, «οι τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου μπορούν να βοηθήσουν την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες και πράσινες θέσεις εργασίας. Εμείς ως CluBE υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργήσει μία Κοιλάδα Πράσινου Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, να υλοποιήσει τα ήδη εγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες και να προσελκύσει νέες επενδύσεις».

Με δεδομένη την περίσσεια της Ελλάδας σε ήλιο και αέρα, η χώρα καλείται πλέον να βρεθεί σε ευνοϊκή θέση εκκίνησης για να πρωταγωνιστήσει στην αγορά του πράσινου υδρογόνου, υπογραμμίζει ο Project Manager Υδρογόνου και Βιομεθανίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Ιωάννης Μωραΐτης: «Το υδρογόνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή τη μετάβαση ως μία χώρα που έχει άπλετες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως θα χρειαστούν κι αυτές να αποθηκευτούν μακροχρόνια».

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι Ήρωες του Υδρογόνου» με κολάζ από σημαντικά projects στην Ευρώπη. Δημιουργός του ο φωτογράφος Τζάστιν Τζιν, ο οποίος τα απαθανάτισε με στόχο να αναδείξει τη σημασία του πράσινου υδρογόνου και να το κάνει προσιτό στο ευρύ κοινό.

Πηγή: Euronews