Δηλώσεις Υπουργού Υγείας για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου – 21 Δεκεμβρίου 2021!

Ανά το παγκόσμιο η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία, με πολλές χώρες να προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων ή ακόμη και σε ολικό lockdown.  Στην χώρα μας από την αρχή, λάβαμε συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουμε την διασπορά του ιού στην κοινότητα, για να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας να κάνουμε Χριστούγεννα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πρέπει να είμαστε όλοι αισιόδοξοι, να αφήσουμε το “εγώ” και να δούμε το “εμείς”, αναγνωρίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς των γιατρών, των νοσηλευτών και των επιστημόνων για να νικήσουμε την αόρατη απειλή. Τώρα είναι η ώρα, όλοι μας να επιδείξουμε ατομική ευθύνη και να τηρήσουμε τα μέτρα και τις οδηγίες των επιστημόνων.

Tις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθερά αυξημένος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων και η επιβάρυνση αντανακλάται στις νοσηλείες και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς η εμφάνιση θετικών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, ενδέχεται να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα, κάτι το οποίο συνέβη και σε άλλες χώρες. Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας. Όλες οι ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν αύξηση στο ποσοστό εμβολιασμού. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 10 ημέρες, 8,390 άτομα έλαβαν την 1η δόση εμβολίου, 11,813 άτομα έλαβαν τη 2η δόση εμβολίου και 71,111 άτομα έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Στη τελευταία συνάντηση του Υπουργείου Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, έγινε ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων που καταγράφουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και οι ομόφωνες εισηγήσεις των επιστημόνων οδηγήθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Και είναι για αυτό τον λόγο, που θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της επιτροπής, για την άριστη συνεργασία που υπάρχει, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και το γεγονός ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

(α) την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου και κατά την επιστροφή όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCRδιάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευση αντιγόνου Rapidtest διάρκειας 48 ωρών.

(β) την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022.

(γ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19  ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapidtest με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική /3η δόση εμβολίου.

(δ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι πολίτες πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapidtest με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου δύνανται να διενεργήσουν selftest, ενώ τα άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapidtest διάρκειας 48 ωρών. Υπενθυμίζεται πως η παρουσία σε οικίες επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.

(ε) τη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου COVID-19 από 6 μήνες (180 ημέρες) σε 3 μήνες (90 ημέρες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

(στ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, γάμοι και βαπτίσεις με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapidtest διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα / κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

 (ζ) Για επισκέπτες και εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων και  κέντρα ημέρας που συστεγάζονται στο ίδιο υποστατικό με οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ισχύουν τα ίδια μέτρα που είναι σε ισχύ σε οίκους ευγηρίας  και κλειστές δομές ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.